waarom zouden we jullie bellen?

Met ruim 20 jaar ervaring in de buitenruimte weten we heel goed hoe we onbestemde, niet werkende plekken weer nieuw leven kunnen inblazen. Wat ons buro speciaal maakt, is dat wij zowel het participatie/placemaking traject kunnen doen, alswel een nieuwe plek kunnen ontwerpen en tevens de uitvoering kunnen begeleiden. Wij kunnen u dus ontzorgen en uw wens realiseren.

wat is jullie aanpak?

We starten altijd met een kennismakingsgesprek en proberen zoveel mogelijk informatie op te halen over de plek, de gebruikers en de context van de plek. Vervolgens maken we een analyse van de plek en een schetsontwerp. Van het schetsontwerp maken we een presentatiedocument en presenteren dit aan de opdrachtgever en de gebruikers. Vervolgens nemen we de opmerkingen mee en verwerken dat in een voorlopig ontwerp. Dan gaan we op zoek naar mensen die het zouden kunnen maken en gaan we in overleg hoe we kunnen realiseren wat wij in ons hoofd hebben. Als dat duidelijk is maken we het definitieve ontwerp. Daarna vind er veelal overleg plaats met de uitvoerende partijen, zo willen we er zorg voor dragen dat gerealiseerd wordt wat ontworpen is.

Maken jullie ook je eigen producten?

Nee wij maken niets zelf. We werken altijd samen met bedrijven die de uitvoering doen. Mochten er bestektekeningen gemaakt moeten worden dan doe wij dat ook niet. Dit besteden we uit.

werken jullie ook samen met andere buro's?

Per project bekijken we welke discipline een meerwaarde zou kunnen leveren. Dat kan een tekenaar zijn, een grafisch ontwerper, een landschapsarchitect voor groenplannen of iemand die de bestekstekeningen maakt. Meestel zijn we ook onderdeel van een team. Omdat ons vakgebied grenst aan architectuur, stedebouw, landschapsarchitectuur en kunst, werken we vaak samen met diverse disciplines.

waarom werken jullie vanuit twee plekken?

Buitenom is 20 jaar geleden door ons opgericht. We woonden toen met onze gezinnen in Rotterdam en Amsterdam. Aangezien we niet niet elke dag in de file wilden staan hebben we besloten dit te proberen. Het pakte goed uit. De digitale communicatie mogelijkheden werden steeds beter zodat we dat niet als een probleem zagen. We overleggen bijna dagelijks, checken elkaars offertes, houden samen de website bij en soms doen we een beurs (dag van de openbare ruimte) Verder werken we ieder aan onze eigen projecten. Voor de opdrachtgever is het daardoor duidelijk dat er één aanspreekpunt is. We kunnen beiden het gehele traject, van analyse tot begeleiding bij uitvoering doorlopen en begeleiden. Hierdoor kunnen we ook altijd elkaars projecten overnemen

wat was je leukste klus ooit?

Carolien: Ik heb met heel veel plezier gewerkt aan het maken van een nieuw concept voor de natuurkampeerterreinen van Staatsbosbeheer en het speelbos. Als ik daaraan werkte was ik in mijn hoofd lekker op vakantie.

 

Minka: Oei, moeilijke vraag, ik heb meerdere projecten gedaan die ik heel leuk vond om te doen.

Bijvoorbeeld de zitplekken in het Amsterdamse Bos, maar ook het rode meubel in Rijswijk en de stoplichticonen voor Schiphol. Meestal zijn het klussen waar ik echt de vrijheid voel van de opdrachtgever om iets bijzonders neer te zetten. Iets wat identiteit geeft aan de plek. Daar heb je natuurlijk wel een opdrachtgever met lef voor nodig!

Kunnen we jullie producten bestellen?

Wij hebben een aantal producten bij leveranciers ondergebracht. Het is dus niet direct bij ons te bestellen. Bel ons als je hier meer over wil weten.

Maken jullie bestekstekeningen zelf?

Nee dat doen wij niet zelf. Vaak wordt het door de opdrachtgever geregeld en soms huren wij externe partners hiervoor in.